Vodopadi Srbije nisu visoki i impresivni kao Viktorijini ili Nijagarini, ali ih ima mnogo više nego što pretpostavljamo. Nažalost, za mnoge od njih nismo ni čuli da postoje, a neki su otkriveni tek prije nekoliko godina.

Poznavaoci tvrde da su najljepši u proljeće i na jesen kada ima puno vode. Jedni privlače svojom magijom cijele godine, drugi u toku ljetnjih suša gotovo da nestanu. Visoki su uglavnom od 10 do 20 metara, ali ima i onih koji padaju sa visine od 70 metara. Najviše ih ima u istočnoj Srbiji, i to na Staroj planini, kao i u jugozapadnoj Srbiji. 

1. Jelovarnik (71 metar) – Slap od sedam suza

Najviši vodopad u Srbiji visok je 71 metar i nalazi se na Kopaoniku u oblasti Jelovarnik, u okviru nacionalnog parka, na nadmorskoj visini od oko 1.500 metara. Nalazi se 25 kilometara zapadno od Brusa i na oko 2,5 kilometara istočno od Pančićevog vrha. Protok je oko 25 litara u sekundi, a pri topljenju snjegova, s proleća i pri jakim kišama, naraste i do 450 litara. Tada se pod snažnom rijekom izgube kaskade i ogromna masa sliva se u jedinstven vodopad.

Ljepote Srbije – Vodopadi za koje niste čuli Jelovarnik

Nisu ga otkrili ni Jovan Cvijić, Jovan Žujović, Josif Pančić, iako su godinama tumarali planinskim stranama Kopaonika. Otkriven je tek 1998. godine. Izvorište riječice Jelovarnik inače se zove Sedam suza, jer ističe iz sedam izvora.

2. Piljski skok (64 metara) – Zaleđene kaskade

Nalazi se na Staroj planini na Piljskom potoku, a vodopad se sliva sa 64 metra visine. Dobar makadamski put prolazi nekoliko stotina metara ispod vodopada, a jedan njegov krak prolazi baš pored mjesta odakle se voda obrušava u ponor. To je najljepši i najviši dio Stare planine koji samo povremeno posjećuju rijetki planinari i šumari, pa je stoga pronađen tek 2002. godine.

Ljepote Srbije – Vodopadi za koje niste čuli Piljski

Otkrio ga je Nišlija Vladimir Manić, koji već dvije decenije krstari Starom planinom i snima dokumentarne filmove. Vodopad se sastoji iz dvije kaskade Gornji Pilj i Donji Pilj, a na dnu se formira veliki vrtlog. Zimi se vodopad zaledi i pretvori u ledene kaskade koje su veliki izazov za alpiniste.

3. Bigar (35 metara) – Vodeni mačak

Vodopad Bigar se nalazi na Staroj planini, na potoku Bukovski do, nekoliko kilometara južno od Kalne na putu ka Pirotu. Ovaj vodopad je visok oko 35 metara i ujedno predstavlja ušće u Stanjansku rijeku. Zbog kamena koji je lak i rupičast Bigar je dobio ime i zaštićen je kao blago prirode.

Ljepote Srbije – Vodopadi za koje niste čuli Bigar

 Ovaj kamen koji se još zove i vodeni kamen, sedra, vodeni mačak, odličan je materijal za fontane, ali koga uhvate da krade kamen, skoro neće napraviti fontanu. Zanimljivo je da se voda sa Bigara može piti. Nekoliko stotina metara uzvodno nalazi se manastir Svetog Onufrija iz 13. vijeka.

4. Skakalo (30 metara) – Izazov za planinare

Posebna atrakcija Divčibara je 30 m visok vodopad Skakalo na rijeci Manastirici. Vodopad je idealan za avanturiste i one koji se dobro snalaze na teškim terenima, jer je nepristupačan i dobro skriven. Bogat je vodom samo u kišnim periodima i na proljeće. Ispod glavnog vertikalnog vodopada teku dva manja koja se probijaju kroz ogromne stijene nagomilane jedna na drugu.

Ljepote Srbije – Vodopadi za koje niste čuli Skakalo

Do samog podnožja vodopada je moguće prići nekako, ali u podnožje glavnog i najvećeg vodopada skoro nikako u vrijeme kada je pun vode. Skakalo je najposjećenije zimsko vježbalište beogradskih alpinista. Penjanje je vrlo zanimljivo i ukoliko je hladna zima, odličan je za ozbiljan trening na ledu.

5. Sopotnički vodopadi (25 metara) – Glas ispod Jadovnika

Vodopadi na Sopotnici na planini Jadovnik su najbogatiji vodom, samo što se rijeka raspršila na sve strane i stvorila bezbroj manjih vodopada. Postoje tri nivoa, a najveći vodopad pada sa visine oko 25 metara. Zimi se na Jadovniku temperatura spusti i do 30. podioka ispod nule, a zaleđene ledenice mijenjaju boju od bijele do modrozelene. Po legendi, prvi stanovnici doselili su se sa bezvodne Pešteri, ali je vrelo pokraj koga su se smjestili ubrzo presušilo.

Ljepote Srbije – Vodopadi za koje niste čuli Sopotnički vodopadi

Posljednje noći pred seobu javi im se neki čudesni glas ispod Jadovnika i upita ih: „Birajte, ljudi, šta da vam poklonim, vodu ili sreću?“ Seljaci su uglas povikali: „Vodu nam podari, a sreću ćemo, akobogda, sami stvarati.“ Tako je voda potekla na sve strane.

6. Lisine (25 metara) – Pod zaštitom države
Najpristupačniji je vodopad i zato možda i najposjećeniji, mada ga često brkaju sa Velikim bukom. Vodopad Lisine se nalazi u istočnoj Srbiji, u podnožju Sokolice, vrha Beljanice, na rijeci Veliko vrelo. Smješten je na oko 400 metara nadmorske visine. Visok je 25 metara i dugo je smatran najvišim vodopadom u zemlji. Snaga vodopada varira pa je moguće i tokom ljeta posle jače kiše vidjeti podivljalu vodu.

Ljepote Srbije – Vodopadi za koje niste čuli Lisine

Ljeti je ovo mjesto puno ljudi, mještani prodaju planinski med, ovčji sir, domaću rakiju, etno-suvenire i proizvode. Zbog svoje ljepote proglašen je rezervatom prirode od izuzetnog značaja i stavljen je pod zaštitu države.

7. Veliki skakavac (25 metara) – Skriveno čudo

Na Kamišnoj rijeci koja sa zlatiborskog vrha Vijogor krivuda ka Mokroj Gori, nalazi se vodopad Veliki skakavac. Njegov skok od preko 25 metara djeluje mnogo snažnije nego kod znatno viših vodopada. Voda u Kamišnoj rijeci nikad ne presušuje, ali malo ljudi zna za njega, a često ga ni mještani nikad nisu vidjeli, niti su čuli za njega.

 Ljepote Srbije – Vodopadi za koje niste čuli Veliki Skakavac

Put do njega nije nimalo lak, ali je vrijedan napora jer se ovaj vodopad smatra jednim od 88 šarganskih čuda. Za Kamišinu rijeku bi se moglo reći da je u srednjem i donjem dijelu toka prirodna granica između planina Tare i Zvijezde, koja je u Republici Srpskoj.

8. Gostilje (20 metara) – Kupalište vila
Jedna od nezaobilaznih turističkih atrakcija na Zlatiboru je 20 metara visok vodopad na Gostiljskoj rijeci, u čijim virovima se prema legendi kupaju vile. Nalazi se u idiličnoj prirodi pokraj sela Gostilja, koje je prema starom predanju dobilo ime po gostoljubivosti svojih domaćina.

Ljepote Srbije – Vodopadi za koje niste čuli Gostilje

Čitav prostor oko vodopada predstavlja malu oazu netaknute prirode. Voda je prilično hladna, pa se po ljetnjim vrućinama turisti dobro rashlade. Od skoro blizu vodopada je otvoren riblji restoran.

 

9. Ripaljka (17 metara) – Voda koja skače

Ripaljka nastaje od rijeke Gradašnice na planini Ozren. Ime je dobio od lokalnog izraza ripati (poskočiti), jer se u Soko Banji kaže: voda ripa. Visok je 17 metara. Prema navodima Jovana Cvijića bio je najveći vodopad u tadašnje vrijeme. Jedan je od najposjećenijih vodopada u Srbiji jer se nalazi u neposrednoj blizini Soko Banje.

 Ljepote Srbije – Vodopadi za koje niste čuli Ripaljka

Najbolje ga je posjetiti krajem zime i na proljeće jer preko ljeta rijeka Gradašnica presuši pa samim tim i vodopad nestane. Ripaljka je bio prvo zaštićeno prirodno dobro u Kraljevini Jugoslaviji. Iznad vodopada uređen je piknik prostor sa klupama i stolovima za odmor i mjestom za roštiljanje.
   

  1. Prskalo (10 metara) – Mali Kolorado

Vodopad na južnom Kučaju stvorila je najmaštovitija igra vode i krečnjaka. I on se nalazi pored samog puta koji od Pasuljanskih livada vodi ka Čestobrodici. Nevolja je što je to šumski put u proljeće i jesen praktično neprohodan. Ljeti voda niz bedem od sige samo stidljivo kaplje.

 Ljepote Srbije – Vodopadi za koje niste čuli Prksalo

Reka Temšticu pravi živopisni kanjon koji zbog impresivnih crvenih stena nazivaju Mali Kolorado. Na samom ulasku u kanjon, sa desne strane puta se nalazi usek sa slikovitim vodopadom. Prskalo se obrušava u uzani levak sa visine od desetak metara, ali voda udara u glatku stenu na polovini svog puta i žestoko pršti. 

IZVOR: Zanimljive destinacije