Zašto morate posjetiti Rim 2017. godine?

Ukoliko su vam potrebna „opravdanja“ zašto biste skoknuli do Vječnog grada tokom naredne godine, dajemo vam malo inspiracije u nastavku…

Mercato Centrale (cijele godine)

Najveća novost na rimskoj gastronomskoj sceni posljednje decenije je ova dizajnirana tržnica u spektakularnom ambijentu stanice Termini. Ovdje možete da kupujete i jedete, kako prvoklasnu hranu na ulici, u prizemlju tržnice, tako i da rezervišete sto u odličnom Oliver Glowing restoranu na spratu. Tržnica je otvorena u jesen 2016. godine, a nove tezge sa hranom i kafići se konstantno otvaraju. Tržnica je otvorena svakog dana od 7 ujutru do ponoći.

Il Museo Universale (do 12. marta 2017.)

Tokom Napoleonove okupacije Italije, između 1796. i 1814. godine, hiljade italijanskih umetničkih djela odneto je u Luvr i brojne druge francuske muzeje. Ova postavka u vrhunskom izložbenom prostoru Rima predstavlja neka od djela koja su vraćena, kao i ona koja još uvek nisu.

Ulaznica: 12 eura

Le Meridien Visconti (od 1. februara 2017.)

Nekada nezavisni Visconti Palace Hotel otvoriće se pod okriljem lanca Starwood kao hotel Le Meridien, nakon sveobuhvatnog renoviranja koji će cijelom hotelu sa 240 soba i pet zvjezdica dati elegantan, moderan izgled u stilu sredine 20. vijeka. Usmeren podjednako i na poslovne klijente i na turiste, ovaj hotel ima dvije velike prednosti: lokacija u neposrednoj blizini Vatikana, u elegantnom, živopisnom kvartu Prati i elegantan restoran na krovu hotela sa impresivnim pogledom na grad.

Cijena noćenja u dvokrevetnoj sobi od 142 eura

Rimski maraton (2. april)

Čak i ako ne trčite, veoma je zabavno naći se u Vječnom gradu tokom trajanja maratona. Centralni Rim postaje još veća pješačka zona, sa cijelom trasom koja počinje od Koloseuma i koja je zatvorena za saobraćaj. Sporedna dešavanja uključuju živu muziku koju izvode duvački orkestri, klasični i džez sastavi, rok grupe i DJ-evi na preko 40 mjesta duž trase.

Rim otvorenih vrata (7. maj)

Prve nedjelje u maju, regularno zatvorena mjesta ili mjesta kojima je pristup ograničen, poput rimskih palata, biblioteka, umetničkih kolekcija, javnih zgrada, privatnih kuća i arheoloških nalazišta su otvorena za obilaske sa vodičem. Ove ture su besplatne, ali je potrebno rezervacije napraviti unaprijed.

rezervacije za Rim otvorenih vrata na internet stranici www.openhouseroma.org.