Veliki Kineski zid čija je izgradnja trajala preko 2.000 godina izgubio je gotovo 30 odsto od svoje dužine, jer lokalno stanovništvo njegove cigle, kamenu građu i pločice koristi za izgradnju kuća.

U studiji kineske agencije za državnu imovinu se navodi da je 1.962 kilometara zida nestalo, a da je 1.200 kilometara ovog monumentalnog kulturno-istorijskog zdanja dugog oko 9.000 kilometara u veoma lošem stanju. Veliki priliv turista takođe je doprinio razgradnji ovog spomenika, dodaje se u izvještaju. 

– Lokalno stanovništvo koje živi u okolini Velikog zida imalo je običaj da koristi cigle zida za gradnju sopstvenih kuća, dok su pojedini dijelovi srušeni ili urušeni, usljed širenja gradova i izgradnje puteva – izjavio je Čeng Dalin, ekspert Komisije za proučavanje Velikog zida.
Propisane kazne za krađu građe sa Velikog zida su i do 1000 evra. „Ali nedostaje organizacija o primjeni regulative o kažnjavanju“, objašnjava jedan od čelnika kineske agencije za zaštitu državne imovine Ða Halin.

 

Zbog odsustva kažnjavanja, pojedini stanovnici iz sela u pokrajini Hebej u blizini Zida prodaju pločice sa zida po cijeni od 4,3 evra po komadu.Veliki Zid nije dovršen, a građen je u raznim periodima, počev od 3.vijeka prije Nove ere. Zid je vijekovima uništavan izgradnjom saobraćajnica, fabrika i željezničke pruge. Kamen, cigla i ostala građa zida neprestano nestaju sa građevine, a to je bilo posebno očigledno tokom Kulturne revolucije ( 1966-1977.)

Izvor: 021.rs