Izolovani biser Atlantskog okeana, ostrvo Sveta Helena, pod britanskom krunom, 500 godina mogao se doseći samo brodom. Sveta Helena smještena je 2 hiljade kilometara zapadno od rijeke Cuene, koja je na granici Namibije i Angole u jugozapadnoj Africi, i 4 hiljade kilometara istočno od Rio de Janeira.

Površina ostrva je 121 kvadratni kilometar, a prema popisu stanovništva iz 2008. godine, imao je 4255 stanovnika. Ne čudi stoga što je stanovništvo izuzetno ljubazno i prijateljski nastrojeno prema svima, čak toliko da automobile ostavljaju otključane, a ključeve u bravi. Najveći zločin tamo je, prema riječima posjetitelja, ne pozdraviti slučajne prolaznike na ulici.

Ostrvo je bilo nenaseljeno kada su ga Portugalci otkrili  1502. godine, a vijekovima  je bilo važno stajalište za brodove koji su putovali u Europu iz Azije i Južne Afrike.

Poznat je i po tome što je, nakon poraza kod Waterlooa i egzila, Napoleon svoje utočište našao upravo ovdje.

Nakon 500 godina izolacije, stvari na ostrvu će se promjeniti. Dok su do  nedavno brodovi do Svete Helene vozili jednom mjesečno, na ostrvo sada slijeću avioni. Izgrađen je aerodrom, a prvi komercijalni avion sletio je prošle godine.

Očekuje se uspon turizma, a ovdje se zaista ima šta vidjeti, planinarske staze kroz vulkanska brda, stare kamene utvrde koje pružaju pogled na more, ogromni morski psi, dva nacionalna parka, muzeji.

Izvor: www.punkufer.dnevnik.hr