Tražila je da bude lijep poput nje, a njena riječ njemu je bila sve. Zato se i dan danas turisti širom svijeta dive ljepoti Tadž Mahala.

Čim je ugledao persijsku princezu Ardžumand Banu Begum, princ Huram, koji je prilikom ustoličenja za cara dobio ime Šah Džahan, zaljubio se. Tek pet godina kasnije ju je oženio, 1613. godine. Iako je imao još dvije supruge, za Džahana je ona do kraja života ostala jedina.

Zbog svoje neizmjerne ljubavi prema njoj, nazvao ju je Mumtaz Mahal – ukras palate, a ona ga je, uprkos čestim trudnoćama, pratila na vojnim pohodima. Međutim, dok je na svijet donosila njihovo četrnaesto dete, carica je umrla u Buranpuru 1630. godine.

Po nekim legendama, na samrti je od Džahana tražila da joj ispuni četiri želje: da joj podigne spomenik dostojan njene ljepote, da se više nikad ne oženi, da bude dobar prema njihovoj djeci i da na svaku godišnjicu njene smrti obiđe njen grob.

Šah je bio slomljen. Prestao je da se moli i nosi nakit, zapostavio je sve svoje obaveze i za nekoliko mjeseci osjedio. Ipak, u svojoj žalosti se setio obećanja koje je dao Mumtaz i započeo izgradnju možda i najlepšeg mauzoleja na svijetu…

Veliki projekat
Prema nekim procjenama, u izgradnji je učestvovalo više od 22.000 ljudi. To uključuje slikare, klesare i mnoge druge zanatlije i umetnike.

Crni pandan
Sudeći po legendama, Šah Džahan je želio da sebi sagradi mauzolej od crnog mermera – Crni Tadž Mahal – preko puta čuvene građevine u Agri, na drugoj obali Jamune. Prvi zapis o tome potiče iz 1665. godine, kada je evropski trgovac Žan-Batist Tavernije zapisao ovaj podatak tokom svog boravka u Agri. U tome ga je navodno spriječio sin Aurangzeb, ali arheolozi nisu pronašli nijedan dokaz za bilo koju od ovih tvrdnji.

Ples boja
U različito doba dana i noći, u zavisnosti od toga kako sunce i mjesec obasjavaju građevinu, Tadž Mahal izgleda kao da je različitih boja. Neki tvrde da te smjene boja oslikavaju promjenljivo raspoloženje žene, a posebno Mumtaz Mahal.

Duga izgradnja
Radovi na izgradnji jednog od najlepših mauzoleja na svijetu počeli su oko 1632. godine i završili su 1653. godine.

Vrijedni slonovi
Po nekim izvorima, ljudi nisu bili jedini iscrpljeni radnici koji su stvarali veličanstvenu grobnicu za Mumtaz Mahal. U izgradnji je učestvovalo i više od hiljadu slonova, koji su prenosili materijal. Mermer je prenijet iz Makrane u Radžastanu, jaspis iz Pandžaba, a žad i kristal iz Kine. Tirkiz je donet s Tibeta, lapis lazuli iz Avganistana, safir sa Šri Lanke… Ukupno je 28 vrsta dragog i poludragog kamenja korišćeno za gradnju.

Odnos prema radnicima
Često se pominje da je Džahan maltretirao radnike, ucjenjivao, ubijao, kao i da ih je sakatio kako više nikad ne bi moglo da naprave takvu građevinu. Ipak, za ovo nikada nisu pronađeni dokazi, a jedino što je sigurno jeste da su svi koji su učestvovali u radovima potpisali ugovore kojima su se obavezali da nikada neće napraviti slično zdanje. To su i ispunili.

Dugovječnost
Tadž Mahalu ne prijeti samo zub vremena: 1942. godine vlada je naredila da se oko ove građevine postave skele kako japanski piloti ne bi primjetili Tadž Mahal, a isto se dogodilo i 1965. i 1971. godine, tokom Indijsko-pakistanskih ratova. Najnovije prijetnje su zagađenje životne sredine na obalama Jamune, kisela kiša, truljenje temelja usljed povlačenja Jamune…

Svjetski spomenik ljubavi
Tadž Mahal privlači veliki broj turista iz cijelog svijeta. Unesko je 2001. godine objavio da je ovu građevinu posjetilo više od dva miliona ljudi, a 2015. godine je taj broj porastao na oko tri miliona. Većina turista obilazi ovaj mauzolej u oktobru, novembru i decembru, a saobraćaj nije dovozvoljen u njegovoj blizini. Posjetioci mu prilaze ili pješke ili električnim autobusima.

Svete riječi
Kao ukrasni elementi širom Tadž Mahala korišćeni su odlomci iz Kurana, a na samoj grobnici se može naći 99 imena Alaha.

Grobovi
Džahanova supruga sahranjena je unutar centralne građevine, u jednostavnoj kripti. Pored njenog je i grob njenog supruga – istog oblika, ali nešto veći. Oko njih je, po naređenju njihovog sina Aurungzeba napravljena čipkasta ograda od gotovo potpuno providnog mermera.