Priprema kafe i uživanje u istoj za Italijane predstavlja način života, ali se, u zavisnosti od dijela zemlje u kojem žive ili iz kojeg dolaze, razlikuju i navike.

U 20 regija i više od 8.000 gradova rasutih po cijeloj „čizmi“, prisutne su brojne razlike u pripremi i ispijanju jednog od najomiljenijih napitaka na svijetu.

Kafa u Veneciji uglavnom je punog ukusa i aromatična je, s notama orijentalnog mirisa vanilije. U Milanu je lagana i nježna, a Pijemontu i Liguriji robusnija.

Ako se ikada budete zatekli u Trstu i poželeli da popijete espreso u kafiću, čarobna reč je nero, a kapo je makijato, odnosno espreso s malo pjenušavog mlijeka.

Marokino koji se pije u Milanu karakterističan je po dodatku kakaoa, koji se dodaje espresu s mlijekom. U Torinu se naziva bicerin, a u Apuliji bi trebalo naručiti espresino.

U Napulju se espresso izuzetno cijeni, a najpoželjniji je kratak i jak.

Da biste naručili kafu poput Italijana, treba imati na umu da su kafe s mlijekom, poput kapućina, cafe late i makijata rezervisane za jutarnje sate, a ako ih naručite tokom poslijepodne, možete čak izazvati podsmijeh. Takođe, takve kafe se ne piju uz obroke, ili nakon jela.

Italijani u espresu uživaju brzo, vrlo često s nogu, a ako odlučite da sjednete, platićete je znatno više.

Kraći od epresa je ristreto, a lungo ili amerikano je duži. Ipak, amerikano nije toliko blag poput američke kafe, a ima i znatno manje vode u odnosu na količinu kafe.

Da biste brže došli sebi nakon neprospavane noći, pomoći će dopio, odnosno dupli espreso.

Late makijato je mlijeko u koje se dodaje espreso, a za pripremu se koriste jednaki sastojci kao za cafe late, s tim što im se izgled razlikuje. Late makijato bi trebalo služiti u visokoj čaši i pripremiti ga tako da se jasno vide različiti slojevi.

Izvor: b92