Kefalonija je najveće ostrvo iz grupe Jonskih ostrva. Dobila je ime zbog svog izgleda, ostrvo sa glavom (kefalo na grčkom znači glava). Zanimljivu istoriju najbolje je opisao Luis de Bernijer u svom bestseleru „Mandolina kapetana Korelija“. Istoimeni film sa Nikolasom Kejdžom i Penelope Kruz u glavnim ulogama, proslavio je ovo ostrvo širom svijeta. Kefalonija ima oko 250km plaža, a čuvena je u uvali Mitros, koja je jedna od 5 najljepših plaža na cijelom mediteranu. U unutrašnjosti pećine Drogarati nalaze se staze kojima se može slobodno šetati. Puna je stalaktita i stalagmita. U njoj se ljeti održavaju koncerti i predstave, jer ima izvanrednu akustiku sličnu akustici grčkih amfiteatara.

Postoji više verzija o tome kako je Kefalonija dobila ime. Jedna je da naziv potiče zbog izgleda pa se naziva i „ostrvo sa glavom”, “kefali” na grčkom znači “glava”. Druga verzija je takođe izvedena iz riječi “kefali” ali ovaj put bi to značilo “glavni” jer je ostrvo uijvek bilo glavno u regiji. Treća je da je Kefalonija dobila ime po mitološkoj ličnosti Kefalusu koji je dio svog života proveo na ostrvu. Sve tri verzije su opšte prihvaćene ali će svaki Grk sigurno željeti da je ova poslednja najtačnija, jer kakvo je to ostrvo ako se za njega ne vezuje nijedan mit. Odisej je živeo tu u komšiluku, na Itaki, lijepo je čuti da je i na Kefaloniji živeo Kefalus.

Ostrvo se sastoji iz dva povezana dijela, istočnog i zapadnog, između kojih je zaliv Argostoli. Zapadna obala karakteristična je po bijelom šljunku i liticama koje se uzdižu iznad plaža.

Mirtos plaža, Kefalonija

Smatra se da niste bili na Kefaloniji ako ne vidite ovo mjesto, Mirtos plažu. Zaštitni znak Kefalonije i jedna od najslikanijih plaža u Grčkoj. Voda na Mirtosu je nestvarno bistra, vidi se svaki kamenčić na dnu. Plaža je ogromna i koliko god ljudi da ima možete naći svoje parče šljunka za uživanje. Nesvakidašnji prizor zalaska sunca i uranjanja istog u more verovatno ne možete doživeti na isti način kao na ovom mestu. Na zapadnoj obali se nalazi i plaža Petani, koja izgleda skoro isto kao Mirtos samo je dosta manja. Nazivaju je i kopija Mirtos plaže.

Skala, Kefalonija

Skala je jedno od posjećenijih mesta na Kefaloniji, a kako i ne bi bila kad ima sve što je većini potrebno da bi odmor na Kefaloniji bio dobar: uređenu plažu dugačku tri kilometra, restorane, barove, taverne i ono što je najvažnije, miris mora. Plaža ima sitan šljunak, borove u zaleđu i neverovatan zvuk zrikavaca.

Da li se već zamišljate na jednoj od divnih plaža Kefalonije?

Preuzeto sa puzzlegroup.