Mjerenje prosječne brzine na autoputevima između naplatnih rampi, kao i kažnjavanje vozača ukoliko ne poštuju naznačena pravila saobraćaja, kreće od danas.

Zahvaljujući dobroj saradnji policije i JP “Putevi Srbije”, omogućen je pristup podacima, a koja se tiču vremena ulaska na određenu naplatnu rampu i izlaska sa iste.

Direktor policije Vladimir Rebić naglasio je da će se vozači zaustavljati na licu mesta, ukoliko je riječ o stranim državljanima, i prema istim pokrenuti prekršajni postupak ili pak izreći novčana kazna na licu mesta, dok će građanima zemlje na kućnu adresu stizati saobraćajna kazna i prijava, u slučaju da je načinjen saobraćajni prekršaj.

policijska kola

Prema podacima iz saobraćajne policije, prosječna brzina na autoputu između naplatnih rampi je izmjerena tako što se pređeni put podijelio sa vremenom potrebnim da se rastojanje pređe, i tako se dobio podatak o tome kolika bi prosečna brzina trebala da iznosi.

Pored toga što možete biti kažnjeni za prebrzu vožnju, tu su i kazne za one koji, pa da ne kažemo baš mrcvare, ali presporo voze na putu.

Kažne za presporu vožnju iznose 5.000 dinara, rečeno je u Saobraćajnoj policiji.

Stoga, dragi vozači, pratite saobraćajne znake, i tu gdje vidite kružni znak plave boje, nikako se ne smijete kretati brzinom manjom od predviđene. U slučaju da to ne ispoštujete, bićete prinuđeni da iz džepa izdvojite 5.000 dinara.

Zakon nalaže da je vozač dužan da svoju vožnju prilagodi stanju i uslovima na putu, jer život na putu ne ugrožava samo brza vožnja, već i oni za volanom koji voze presopro, čime mogu dovesti do nezgode.

Vozači, pažljivo vozite, pratite saobraćajne znakove i potrudite se da svoju vožnju prilagodite uslovima na putu kako biste i vama i ostalima u istoj ili suprotnoj traci put učinili što prijatnijim i sigurnijim.

 

Preuzeto sa: Putuj sigurno