Postoje neke stvari na koje nikad ne biste trebali zaboraviti kad putujete, a Gunnar Garfors, čovjek koji je posjetio 198 zemalja, nabrojao je koje su to.

 1. Unaprijed skinite mape zemlje koju posjećujete

Prije nego otputujete, skinite mape na svoj mobilni telefon. Ovo će vam uštediti mnogo novca u romingu, pogotovo ako idete na drugi kontinent. GPS u vašem telefonu ne košta, ali skidanje mapa će vam pojesti promet. Naravno, uvijek se možete potruditi naći mjesto s wi-fijem, ali ne računajte da će ono biti besplatno u blizini aerodroma, autobuske ili željezničke stanice.

 1. Dobro proučite opcije prevoza

Saznajte unaprijed kako doći od tačke iskrcavanja do mjesta koje ćete prvo posjetiti. Možda se odlučite na taksi, ali poželjno je unaprijed saznati koliko će vas koštati, jer taksisti u velikom broju zemalja imaju ‘elastične’ cijene.

 1. Unaprijed proučite kursne liste

Kako se drugačije mislite snalaziti u stranoj zemlji?

 1. Ponesite gotovinu

U nekim zemljama kartice ni ne prihvataju (Zambija, Panama ili Tuvalu), pa imajte kod sebe gotovinu: dolari prolaze u većini zemalja, a i evri su jaki u zemljama s evropskom kolonijalnom prošlošću.

 1. Razdijelite gotovinu

Katkad ćete se naći u opasnim situacijama ili će vas ko pokušati prevariti, npr. neki policajac ili se predstavlja takvim. Veći dio novca spremite u neki dobro skriveni pretinac torbe ili odjeće, a drugi dio ostavite u džepu.

 1. Nikad ne pokazujte koliko novca imate

To se podrazumjeva, zar ne?

 1. Isprintajte karte, raspored i kontakte

U nekim zemljama nećete proći carinu ako ne pokažete povratnu kartu, a na nekim aerodromima neće vas pustiti da prođete bez napisanog rasporeda. Gotovo uvijek će vam trebati adresa hotela ili odredišta. Naravno, sve ćete to imati na tabletu ili mobilnom telefonu, ali nemojte pokazivati te naprave i privlačiti neželjenu pažnju. Pogotovo nemojte očekivati da ćete platiti normalnu cijenu taksisti kojem ste pokazali tablet koji košta npr. cijelu njegovu platu. Treba spomenuti i da mnoge zemlje imaju ograničene pristupe struji. Papir je ‘majka’, pogotovo u zemljama u koje se rijetko putuje.

 1. Sjetite se ponijeti pravi adapter

Najgore je kad ne možete napuniti laptop, tablet ili mobilni telefon jer ste previdjeli da različite zemlje imaju različite utičnice.

 1. Napravite kopije

Ako nosite laptop ili tablet, sve dokumente osigurajte preko Dropboxa ili Google Drivea ili nečeg sličnog, jer ako to ne napravite, vaš će uređaj sigurno biti ukraden – baš po Murphyjevom zakonu.

 1. Preko vodiča saznajte kuda ne ići

Mnogi preziru vodiče jer navode ljude da rade sve isto, vide iste stvari i probaju istu hranu. To znači i da ćete na nekim mjestima biti okruženi drugim turistima. Ako to želite izbjeći, poslužite se vodičima da biste izbjegli upravo ta ‘preporučena’ mjesta.

 1. Usudite se biti impulsivni

Što više planova napravite, manje ćete ih provesti u djelo. Usudite se otvoriti mogućnost da probate nešto drugo ili da napravite nešto što niste planirali. Ako morate slijediti raspored dok ste na odmoru, onda se baš i nećete odmoriti.

 1. Jedite lokalnu hranu

Ozbiljno, pa niste došli u Aziju da biste jeli zapadnjački fast food! Crvi su ukusni, a i daju vam malo bolju priču za prepričavanje kad se vratite kući.

 1. Odlučite ko je glavni

Ako putujete s nekim s kim se nikad ne slažete, dogovorite se da ta osoba bude šef jedan dan, a vi drugi. Neka šef ima ograničene moći, ali neka one uključuju pravo izbora restorana, aktivnosti, ruta i ostalih ‘manjih’ detalja. Drugi ‘potčinjeni’ trebaju imati pravo veta samo ako se osjećaju zaista neugodno zbog ‘šefove’ odluke.

 1. Budite skromni

Ublažavanje vlastite arogancije je uvijek pametna stvar. Na kraju, da li biste vi bili ljubazni prema nekome ko nije ljubazan prema vama?

 1. Putujte samo s prtljagom koji možete nositi

To je fleksibilnija i opuštenija varijanta, nego da budete prisiljeni na kompromise zbog prevelikog kofera.

 1. Idite na neobična mjesta

Zašto putovati na mjesta na koja svi drugi ljudi putuju, i to samo u određeno doba godine?

 1. Potražite jeftine karte preko weba

 

Preuzeto sa net.hr