U glavnom turističkom centru i srcu češke prijestonice stupa na snagu zabrana ispijanja alkohola na ulici, ali i nošenja čaša i otvorenih flaša sa pivom, vinom ili nekim drugim alkoholnim pićem.

Do sada ste s alkoholom u ruci morali da izbjegavate samo određene ulice i trgove; stari zakon navodio je konkretne ulice i parkove u kojima je vladala prohibicija, ali uvedena zabrana sada pokriva cijelu teritoriju opštine Prag 1, koja je puna znamenitosti koje turisti rado obilaze.

Novi zakon usmjeren protiv turista?

Iako je prvobitno zakon bio usmjeren protiv beskućnika koji piju na ulici, pokazalo se da su oni najmanji problem. Jedan od odbornika opštine objasnio je da turisti u Prag sve češće dolaze da se vesele uz piće na ulicama, trgovima i parkovima, što građanima Praga ide na štetu.

Do sada je policija morala da uhvati prijestupnike na djelu ili da nađe svjedoke, a po novom zakonu dovoljno je da uhvati turistu s čašom ili otvorenom flašom.

Kazne od 400 pa sve do 4000 evra.

Kazne za prekršaj na licu mjesta su sa 200 udvostručene na 400 evra.

U upravnom postupku, maksimalna kazna iznosila je 1.200 evra, a nepromišljeno otvorena flaša alkoholnog pića ili čaša piva na ulici može koštati čak 4.000 evra – bez obzira na to da li je nosi Čeh ili turista.

Izuzeci od zabrane su razne kulturne i društvene manifestacije, na primer Nova godina – 31. decembar i 1. januar.

 

Izvor: putujsigurno.rs