Posmatranje panorame Pariza sa Ajfelovog tornja ni do sada nije bilo jeftino, a od 01. novembra će biti skoro 50% skuplje.

Svi oni koji žele da se liftom popnu do vrha čuvene atrakcije, od sada će morati da plate 25 eura (umjesto dosadašnjih 17 eura), a ukoliko umjesto toga idu samo na drugi sprat, cijena karte će iznositi 16 eura (umjesto 11 eura). Najjeftinija će i dalje biti opcija da do drugog sprata stignete stepenicama, 10 eura (do sada se plaćalo 7 eura).

Razlozi za poskupljenje su bezbjednosni. Naime, dodatni novac bi trebalo da finansira renoviranje Ajfelovog tornja, koje će trajati 15 godina i koštaće preko 300 miliona eura. Najveći dio projekta renoviranja odnosi se na izgradnju providnog zida od neprobojnog stakla oko tornja. Oko osnove tornja, stakleni zidovi će biti visoki oko 2,5m i prostiraće se duž ulica Quai Branly i Avenue Gustave Eiffel.

Osim Ajfelovog tornja, još nekoliko evropskih atrakcija je najavilo povećanje cijene ulaznica u svrhu renoviranja ili održavanja. Tako je nedavno objavljeno da će posjetioci rimskog Panteona, u koji je tradicionalno ulaz bio slobodan, uskoro početi da plaćaju ulaznice, najvjerovatnije simbolična tri eura. Povećanje cijene ulaznice za Ajfelov toranj jeste značajno, ali i tako, pogled sa ove najpoznatije pariske atrakcije koštaće vas znatno manje, nego recimo, pogled sa vrha Empire State Building-a (56 dolara).

Izvor : www.travelmagazine.rs