Plaže na Kritu su brojne, ali i prelijepe. Ostvro Krit je najveće ostrvo u Grčkoj i njegove obale od 1.046 m sadrže stotine prelijepih plaža. Nalazi se između južne strane Egejskog mora i sjeverne strane Libijskog mora. Krit na ljeto postaje veoma popularna destinacija za mlade upravo zbog predivnih plaža, tradicionalnog načina života lokalnog stanovništva i prelijepe prirode.

Među egzotičnim pješčanim plažama Krita nalazi se veliki izbor plaža koje plijene opuštajućom ljepotom. Pravo pitanje je kako izabrati one najbolje plaže Krita, bez kojih posjeta ovom ostrvu nije kompletna? Veoma težak zadatak, kako bismo vam olakšali, mi smo izbor sveli na ovih 5 plaža. Ovo su najlepše plaže na Kritu, čiji ćete prizor dugo pamtiti.

Plaža Balos

Balos je među najboljim plažama u Grčkoj i jedna od najlepših plaža Krita. Nalazi se 60 km sjeverozapadno od grada Hanije. Izgleda kao laguna dok se osmatra sa brda iznad plaže.

Plaža Balos ima bijeli pjesak, mekano morsko dno i kristalno čistu vodu. Naspram plaže, nalazi se kamenito ostrvo Gramvousa i na vrhu ovog ostrva, nalazi se strmi venecijanski zamak sa prekrasnim pogledom na region i more. Do ove plaže stiže se putem od sela Kalivaiani u blizini Kisamosa. Ovaj dio puta je dužine oko 10 km i može se prijeći automobilom. U suprotnom, posjetioci mogu doći do nje brodom iz Kisamosa.

Plaža Balos najlepše plaže Krita

Plaža Elafonisi

Elafonisi (ili Elafonisos) je malo ostrvo povezano sa ostatkom Krita plitkim grebenom koji se može prijeći kada je more mirno. Ovo ostrvce se nalazi 82 km sjeverozapadno od grada Hanija i moguće je do njega stići brodom od Paleohora ili automobilom iz sela Vati, do jedne tačke, a zatim se prelazi preko grebena.

Elafonisi (ostrvo jelena) je kao raj na zemlji, ima predivnu plažu sa rozikastim koralnim peskom i kristalnom vodom. Ovo magično mjesto je bilo napušteno već duže vrijeme, ali je danas postalo popularna atrakcija i može postati prilično popunjeno u toku ljetnje sezone. Samo nekoliko kantina se može naći na plaži i nema smeštajnih kapaciteta, ali je kampovanje dozvoljeno.

Plaža Preveli

Plaža Preveli se nalazi 40 km južno od glavnog grada i ona je najviše idilična plaža u celoj regiji Retimno. Preveli podsjeća na egzotičnu lagunu. To je oaza palmi sa kristalnom zelenkastom vodom i finim mekim pijeskom.

Rijeka Kourtaliotis se završava na ovoj predivnoj plaži, stvarajući deltu. Pored palmi, bujna vegetacija okružuje plažu i rijeku, stvarajući predio iz snova. Zbog njene izuzetne lepote, nažalost, ima dosta gužve tokom sezone. Do ovog predivnog mjesta se može doći pješice od parkinga obližnjeg manastira Preveli ili ribarskim brodovima koji redovno polaze od Plakiasa i Agia Galinija.

Plaža Preveli Krit

Plaža Vai

Prelijepa Vai plaža, poznata kao Šuma palmi, nalazi se 25 km istočno od Sitia i 94 km istočno od grada Agios Nikolaos. To je jedino mjesto u Grčkoj gdje raste autohtono divlje drveće datule. Proteže se na površini od 250 kvadratnih kilometara i sastoji se od 5.000 drveća palmi i to je najveća šuma palmi u cijeloj Evropi.

Ova šuma se prvi put pominje u klasičnom periodu i njeno postojanje se pripisuje feničanskim trgovcima koji su pri obilasku Krita bacali sjeme datula koje bi pojeli. Ispred ove jedinstvene šume, prostiru se kilometri čistog i mekano zlatnog pijeska, ograničeni plavetnilom mora. Magija ove plaže na Kritu i neverovatan tropski aspekt privlači hiljade posjetilaca što je čini veoma popunjenom tokom sezone. Glavni ulaz na plažu je otvoren od izlaska do zalaska sunca, a da bi se izbjegao požar na plaži kampovanje je zabranjeno. Snack barovi i kafići se mogu naći na plaži.

Plaža Falasarna

Falassarna je jedna od najboljih plaža na Kritu i nalazi se u prelijepoj plodnoj ravnici u blizini sela Platanos i 58 km zapadno od grada Hanija. Na njoj se susreću čist i mekan zlatni pijesak i nevjerovatno čista i tirkizna voda.

Nekoliko suncobrana i ležaljki se može naći duž plaže. Falasarna je zaista idilično i mirno mjesto i proglašeno je kao jedno od najčistijih plaža u Grčkoj. Tokom vjetrovitih dana bi trebalo izbjegavati kupanje. Pogled sa plaže je zapanjujuć i zalasci sunca su zaista magični. Nekoliko taverna  mogu se naći u okolini ukoliko vam zafali osveženje.

Da li su vam ove fantastične plaže  bile dovoljan razlog da odaberete Krit kao destinaciju za letovanje?

Preuzeto sa Balkan Fun.