Davno su prošla vremena kada se za jedne farmerke išlo u Trst. Sada se Milano, Beč, London i Istanbul nalaze na mapi domaćih turista kao neki od najtraženijih gradova za šoping ture. Mnoge turističke agencije se bave organizacijom vikend šoping tura sa posjetom većim tržnim centrima. Kupovina može da bude pametna ukoliko putujete u vrijeme rasprodaje i ostvarite dodatnu uštedu koju vam pruža tax free. Tax free omogućava povraćaj poreza za robu kupljenu u inostranstvu. Državljani zemalja koje nisu članice Evropske unije, ostvaruju pravo na povraćaj poreza za robu kupljenu u zemljama EU.

Koji je minimalan iznos kupovine?

Prije kupovine proverite koja su lokalna pravila i propisi, jer svaka država ima svoja ograničenja za kupovinu robe za koju se može tražiti povraćaj PDV-a. Povraćaj sredstava se ne vrši za svu robu, kao što je na primer akcizna roba. Minimalni iznos kupovine ako želite povraćaj poreza za Italiju iznosi 155 evra, za Austriju 75 evra, dok je u Grčkoj to račun od 120 evra. Ukoliko je na prodajnim mjestima istaknuta naljepnica plavo-bijele boje, odmah po kupovini robe zatražite od prodavca da popunite tax free obrazac. Kada popunjavate obrazac u prodavnici navešćete vaše ime i prezime, broj pasoša, adresu stanovanja, poštanski broj, grad i državu. Pasoš morate imati kod sebe. Na jedan formular za povraćaj mogu se prikačiti računi za robu kupljenu u istom danu u istoj prodavnici, i ne mogu se sabirati računi iz različitih prodavnica.

Kako zatražiti povraćaj poreza?

Neophodno je da kupljenu robu iznesete iz zemlje pre isteka tri meseca od datuma kupovine. Formular koji ste dobili i račune treba da overite na carini na specijalizovanim šalterima za tax free. Carinskom službeniku ćete uz  tax free obrazac priložiti i vaš pasoš, račune za kupljenu robu, kopije računa i obrasca i ukoliko je to neophodno pokazaćete i robu za koju tražite povraćaj poreza. Roba za koju se traži povraćaj poreza ne bi smjela da se otpakuje prije izlaska iz carinskog područja sve dok deklaracija ne bude overena. Original račun i ovjeren obrazac vraća se kupcu, a kopiju obrasca carinski organ zadržava za svoje potrebe. Zapamtite, da biste ostvarili povraćaj PDV-a neohodno je da imate ovjerene račune i obrazac.

Povraćaj PDV-a možete obezbediti:

  • Slanjem ovjerenih računa i broja vaše kreditne kartice prodavnici u kojoj je obavljena kupovina kako bi novac bio uplaćen na vaš račun. Postoji vremensko ograničenje za dostavljanje ovjerenih računa prodavnicama i taj rok se razlikuje po državama (od 3 mjeseca do 3 godine od dana kupovine);

  • Preko predstavnika Global Blue kompanije ili nekog drugog sistema (predstavnik za Srbiju je Raiffeisen banka);

  • Na bolje opremljenim aerodromima gde postoje šalteri (VAT refund for tourist).

U kojim državama je moguće naplatiti tax free?

Tax free je moguće naplatiti u sledećim evropskim državama: Austrija, Belgija, Hrvatska, Kipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Italija, Letonija, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Holandija, Norveška, Poljska, Portugal, Rusija, Srbija, Slovenija, Slovačka, Španija, Švedska, Švajcarska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Preuzeto sa Putujsigurno.rs