Tajland ima vrlo striktna pravila u vezi sa ponašanjem u blizini svetih mjesta, a od posjetilaca, čak i stranih turista, očekuje se da se oblače i ponašaju pristojno i skromno. Takođe, striktni zakoni zabranjuju bilo kakvu uvredu kraljevske porodice. Za kršenje ovih pravila turisti mogu biti novčano kažnjeni, ali u nekim slučajevima im prijete i zatvorske kazne.

Dva američka državljanina uhapšena su 28. novembra na aerodromu Don Mueang u tajlandskoj prijestonici, dok su pokušavali da napuste zemlju, jer su se tokom boravka u Bangkoku „ponašali nedolično“, naveo je načelnik gradske policije Bangkoka, Jaruphat Thongkomol.

Joseph i Travis Dasilva su se slikali obnaženih zadnjica ispred čuvenog hrama Wat Arun (Hram zore), a fotografiju su zatim postavili na svoj, sada ugašeni, Instagram nalog Traveling Butts, koji obiluje sličnim „golim selfijima“ sa turističkih lokacija širom svijeta, i koji je imao preko 14.000 pratilaca. Ova fotografija je u kratkom vremenskom roku podijeljena mnogo puta i privukla je pažnju tajlandske policije koja je autore selfija zatim stavila na „listu za praćenje“ i uhapsila ih na aerodromu. Njih dvojica su priznali djelo i platili kaznu od 150 dolara za nedolično ponašanje u javnosti, međutim, sada u pritvoru čekaju da saznaju da li će protiv njih biti podignuta optužnica za postavljanje pornografskog materijala na internet po Zakonu o kompjuterskom kriminalu, za šta bi mogli biti osuđeni na 5 godina zatvora, ili će im se suditi za religijsku uvredu, zbog čega bi u tajlandskom zatvoru mogli da provedu i 7 godina.

Izvor: www.travelmagazine.rs