Nabrojani koraci mogu se učiniti pomalo banalnima, ali većina ljudi sklona je nošenju rezervnih proizvoda. Znate onu situaciju kad se premišljate uzeti ili ne baš sve to što ste odredili, jer ipak na putovanju niste kod kuće i ko zna šta će vam zatrebati? I onda pomislite – ma nek’ se nađe, od viška glava ne boli!

Ipak, kad putujete avionom ili ako generalno želite lakši prtljag, poželjno je odstraniti što je više moguće toga iz vaše torbe ili kofera, s obzirom da se svaki kilogram izvan predviđenog dodatno naplaćuje.

1. Ukoliko stvari inače pakujete u kofer, razmislite o putnoj torbi. Već na tome možete uštediti kilogram-dva, jer koferi znaju biti zaista teški.

2. Ako je to moguće, putujte u najtežoj odjeći i obući. Dakle, ako letite zimi, u to se svakako ubrajaju cipele, hlače, neka vesta i slično. Ljeti biste umjesto kratkih hlačica mogli obući hlače. U avionu je ionako ugodna temperatura i neće vam biti vruće.

3. Kad već spominjemo obuću, probajte ograničiti broj patika/cipela što je više moguće. Mislite li da ćete ih baš sve nositi? Provjerite vremensku prognozu, jer vam može jako pomoći pri odlučivanju, ali nastojte zadovoljiti sve oblike putovanja na koje krećete, od odlaska na plažu do razgledavanja znamenitosti i noćnog izlaska.

4. Hlače su gotovo nezaobilazan komad odjeće, ali su i vrlo teške, pa bi bilo dobro barem jedne zamijeniti nekom laganom trenerkom. Naravno, ako uopšte imate namjeru nositi više komada.

5. Probajte nabaviti tzv. putnička pakovanja za kozmetiku. Možete ih naći u svakoj boljoj apoteci, a zaista mogu značajno olakšati vašu toaletnu torbicu. Ako je neki od preparata pakovan u staklenoj ambalaži, probajte ga prebaciti u plastičnu. Npr. to možete učiniti s balzamima za brijanje, čija ambalaža je prilično teška, a mogli biste je zamijeniti nekom starom kutijicom za kremu. Što se šminke tiče, vrlo praktična su pakovanja veličine testera.

6. Ponesite raznoliku odjeću koju ćete moći nositi u više prigoda. Probajte izabrati odjeću u punim bojama, jer ćete ih najjednostavnije moći kombinovati.

7. Hoćete li imati pristup mašini za veš? Ako hoćete, nije vam potrebno mnogo donjeg rublja, jer ga lako možete oprati. Čak i ako nemate veš mašinu, možete ga ‘ručno’ oprati toplom vodom.

8. Maksimalno iskoristite ručni prtljag, u koji je obično dozvoljeno ponijeti dodatnih desetak kilograma. Svaki avio-prevoznik ima svoja pravila oko ručnog prtljaga, pa ih je najbolje provjeriti na njihovim web stranicama. Kod niskobudžetnih avio-prevoznika, najčešće je dozvoljen samo jedan komad ručnog prtljaga, u koji biste trebali spremiti sve stvari koje želite nositi sa sobom u kabinu. Tako npr. torbica i laptop moraju biti spremljeni u zajednički odjeljak, odnosno neku torbu ili kofer, kako već odlučite, a koji ne smije biti veći od određenih dimenzija.

Za kraj jedan mali podsjetnik – imajte na umu da bi vam pri povratku torba mogla biti dosta teža, kad je napunite sa svim suvenirima, poklonima ili odjećom i obućom koju ste kupili. Dakle, dobro je ostaviti koji kilogram prostora pri polasku, kako biste izbjegli plaćanje dodatne naknade i za povratni let.


Preuzeto sa Putovnica.net