Napravite spisak

Dobar spisak je osnova svakog pakovanja. Na spisku treba da se nađu samo one stvari koje će vam zaista biti neophodne. Nemojte da dodajete još ovaj i još ovaj komad garderobe za svaki slučaj i tako završite sa dva ogromna kofera i 90% garderobe koje nećete ni obući. Takođe, ako putujete avionom provjerite pravila o prtljagu kompanije sa kojom putujete i pridržavajte ih se.

Odvojite vrijeme

Ukoliko ste pretrpani obavezama i nemate dovoljno vremena za pakovanje, odvojite nekoliko dana za to. Podijelite obaveze tako što ćete jednog dana prati garderobu, drugog dana odvojiti kozmetiku i lijekove, trećeg obuću i tako dalje.

Bitne stvari

Stvari poput pasoša, ukoliko putujete u inostranstvo, novca i fotoaparata stavite na poseban spisak kako nešto ne biste zaboravili.

Kombinacija garderobe

Napravite odjevne kombinacije koje ćete nositi. Na taj način nećete ponijeti višak garderobe, a i na odmoru ćete uvijek znati šta da obučete. Kombinacije pravite u skladu sa time koliko dana ćete biti na odmoru, ali i u skladu sa prilikom za koju se oblačite. Ako idete na poslovni put neka većina vaše garderobe bude tog tipa, ako pak idete na more ili zimovanje ponesite udobnu, opuštenu garderobu, kao i par komada za večernji izlazak.

Birajte materijale koji se ne gužvaju

Ovo će vam mnogo olakšati putovanje, jer to automatski znači da nećete morati da nosite putnu peglu sa sobom, a i zašto biste na odmoru vrijeme provodili peglajući? Ukoliko ipak imate neke stvari koje su sklone gužvanju, npr. košulje, uredno ih sklopite i stavite ih na vrh kofera.

Obuća

Obuću spakujte na dno kofera jer je kabasta i nemojte nositi previše obuće. Jedne večernje cipele su sasvim dovoljne, pa neka budu u neutralnoj boji. Za dan ponesite dva ili tri para, ali vodite računa da obuća koju nosite bude najudobnija koju posjedujete.

Sadržaji u hotelu

Raspitajte se da li u hotelu u kome odsedate imate fen, peškire i kozmetiku pa te stvari ostavite kod kuće kako vam ne bi dodatno opterećivale prtljag.

Veš i čarape

Ove stvari su male i lako se pakuju pa ih smjestite u manje pregrade ili praznine koje nakon pakovanja budu ostale u koferu i tako popunite svako prazno mjesto.

Kozmetika

Kozmetiku zapakujte u poseban neseser, a prethodno sve preparate stavite u kesu jer se često dešava da se u putu nešto od toga izlije, a ne želite razmazan šampon na svojoj garderobi.

Nakit i aksesoari

Ovakve sitnice spakujte u posebne manje kutijice i ne pretjerujte sa količinom koju ćete ponijeti

Lijekovi

U vašem koferu se mora naći mala putna apoteka koja će vam pomoći u slučaju nužde. Zato napravite spisak neophodnih lijekova i budite sigurni da ste pokrili svaku oblast za koju vam mogu biti potrebni.

I, na kraju, ne zaboravite da se lijepo provedete.  Čak i da je neka sitnica ostala kod kuće ne dozvolite da vam to pokvari odmor i raspoloženje.

Srećan put!

Preuzeto sa uzkafu.rs