S obzirom na to da veliki dio Kine čini kopno i da je riječ o najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu, sasvim je logično da Kina proizvodi i konzumira ogromne količine prirodnih resursa i hrane. „Biznis insajder“ je došao do zanimljivih činjenica o drugoj ekonomskoj sili na svijetu, koja bi ove godine mogla da nadmaši SAD i postane najveća ekonomska sila na svijetu.

#1 U Kini se svake godine isiječe dvadeset miliona stabala da bi se zadovoljile potrebe za štapićima za jelo
Kinezi godišnje „potroše“ 80 milijardi pari štapića za jelo za jednokratnu upotrebu. Štapići su široki 0,5-1 centimetar i dugački 20 centimetara, a pomenuta količina je dovoljna do prekrije Trg Tjenanmen više od 360 puta. Stabla koja se sijeku stara su oko 20 godina. 

#2 Kineske željezničke pruge mogle bi dva puta da obaviju Zemljinu kuglu
Ukupna dužina kineskih željezničkih pruga koje su u funkciji iznosi 93.000 kilometara, dok je obim zemlje 40.075 kilometara.

#3 Kineske rezerve uglja odgovaraju težini 575 miliona plavih kitova
Kineske rezerve uglja iznose 115 milijardi tona uglja i po tome je ova zemlja treća na svijetu. Vjeruje se da plavi kit – najveća životinja koja je ikada postojala – teži više od 200 tona. Kina proizvodi 46 odsto uglja u svijetu, a troši 49 odsto svjetskih rezervi uglja.

#4 Za samo dvije godine Kina je proizvela više cementa nego SAD u 20. vijeku
Kina je najveći proizvođač cementa na svijetu i troši oko 60 odsto količine cementa proizvedenog širom svijeta.

#5 Pušenje ubije milion Kineza godišnje
To je više od ukupne populacije Kipra (865.000 stanovnika). Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da će do kraja 2050. od posljedica pušenja umirati tri miliona Kineza godišnje.

#6 Kineske rezerve prirodnog gasa odgovaraju zapremini oko 1,24 milijarde olimpijskih bazena
Kina raspolaže rezervama prirodnog gasa od 3.095 biliona kubnih metara i po tome zauzima 13. mjesto na svijetu. Zapremina olimpijskog bazena je 300 kubnih metara.

#7 Godišnja potrošnja instant-nudli u Kini dovoljna je da se obezbijede tri obroka dnevno za sve stanovnike Alžira za godinu dana
U 2011. Kinezi su potrošili 42,5 milijardi pakovanja instant-nudli. U Alžiru živi 38,7 miliona ljudi.

#8 Kinezi za godinu dana pojedu svinjetinu u ukupnoj težini od 5.200 Ajfelovih kula
Tokom 2012. Kinezi su pojeli 52 miliona tona svinjetine, a 2011. godine 51,6 miliona tona. Ajfelova kula je teška 10.000 tona.

#9 Više od 30 miliona Kineza (više nego što Saudijska Arabija ima stanovnika) živi u pećinama
Veliki dio Kineza koji stanuju u pećinama žive u provinciji Šansi. I kineski predsjednik Si Đinping je navodno stanovao u pećini kada je za vrijeme Kulturne revolucije protjeran u Šansi.

#10 U kineskom okrugu Datang, poznatom kao „Grad čarapa“, proizvede se osam milijardi pari čarapa godišnje
U okrugu Datang (grad Džuđi) proizvede se osam milijardi pari čarapa godišnje – što odgovara količini od jednog para čarapa po osobi na cijeloj planeti u 2011. godini.

 

IZVOR: 021.rs