Naš izbor  nas je odveo u Grčku, Italiju, Austriju, Švajcarsku, Francusku, Njemačku i Švedsku. Koja mjesta smo odabrali, pogledajte i pročitajte u niže priloženom tekstu

#1 Meteori

Meteor su skupina grčkih pravoslavnih manastira izgrađenih na visokim kamenim liticama koje poput stupova strše u nebo, pored grada Kalambakija u zapadnoj Tesaliji.

Manastiri su izgrađeni na prirodnom stijenama vapnenca visokim i do 500 metara, a radilo se nekada o čak 24 takva manastira, no danas ih je ostalo samo šest i prava šteta bi bila ne vidjeti ih. Godine 1988. uvršteni su na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine.

Sveti Manastir ili Veliki Meteoron je najveći manastir Meteora, a podignut je u 14. vijeku i obnavljan 1483. i 1552. godine. Glavna crkva (katholikon) je posvećena Isusovom preobraženju oko 1387. godine, a oslikana je prilikom obnove manastira

#2 Cinque Terre

Cinque Terre je predivan italijanski nacionalni park, koji povezuje pet pitoresknih sela italijanske rivijere. Sva sela su povezana stazama koje turistima pružaju spektakularne poglede na nevjerojatan krajolik i šarenilo arhitekture.

Ono što je bitno naglasiti jest i to kako su ta sela ostala nepromijenjena, uprkos velikom turističkom zanimanju, a u njima ćete uvijek pronaći i vrhunske italijanske delikatese i hotelijersku ponudu.

Nacionalni park smješten je nadomak Toskane pa oni koji ga posjete, definitivno mogu produžiti i u taj prekrasan dio Italije.

#3 Hallstatt

Austriju znamo po skijalištima, Beču i Grazu. Ipak, Austrija je, turistički gledano, puno više od toga, a pravi primjer koji smo odabrali je mirni gradić na jezeru Hallstatter See, Hallstatt.

Gradić je smješten između Beča i Salzburga i odlična je usputna stanica za one koji se žele počastiti mirom, uživancijom te nevjerojatnim krajolikom. Ribolov i plovidba jezerom ili rijekom uzvodno i nizvodno, samo je dio aktivnosti koje se nude, no već sam pogled na krajolik iz Hallstatta, ili s jezera, dovoljna je nagrada za svakog turistu.

#4 Na putu do Ženeve i najveće mašine ikad napravljene – LHC-a

Kod Švajcarske smo mogli odabrati jedno mjesto kao turističku destinaciju, no onda bismo zaobišli nešto doista posebno. Ako želite vidjeti pravu Švajcarsku, gotovo netaknutu, onda je jedno od boljih odredišta za vas gradić Lauterbrunnen.

Ako možete zamisliti svijet iz bajki, poput Tolkienove trilogije Gospodar prstenova ili Hobbita, Lauterbrunnen je doista impresivan kandidat za nešta takvo. Krajolik bi bilo teško opisati riječima, ali kad već moramo onda možemo reći da naprosto oduzima dah.

Gradić kao da je zamrznut u vremenu, a oko njega su visoke litice, vječno prekrivene snijegom, s kojih pada mnoštvo slapova, a čitav krajolik prožet je izvorima bistre vode. Oni koji su otišli tamo jednoglasno kažu – to je jedno od najljepših mjesta na svijetu.

No, kako se Lauterbrunnen nalazi u srednjoj Švajcarskoj, nije loša ideja na putu do tamo zastati i popiti piće u jednom od vjerovatno najbizarnijih, najoriginalnijih i jedinstvenih barova u svijetu – Giger bara u gradiću Churu (blizu granice s Austrijom), rodnom mjestu čuvenog slikara i tvorca ‘Aliena’, Hermana R. Gigera. U ugođaju koji to mjesto nudi, vjerovatno ni čaša vode nema samo običan okus vode. Nestvarno i nezaboravno, a mi bismo još dodali i – nezaobilazno.

No to nije sve, jer iz Lauterbrunnena se lako uputiti i prema Ženevi, a tamo vas onda čeka najveća mašina ikada napravljena – čuveni hadronski sudarač LHC. Cern, organizacija koja vodi projekat velikog hadronskog sudarača, organizuje ture i prava je šteta otići u Švajcarsku i propustiti priliku. Ko zna, možda baš vi vidite i tu tajanstvenu Božju česticu, odnosno Higgsov bozon.

#5 Roquefort

Francuska rivijera, Provansa, Pariz… sve su to mjesta koja vrijedi vidjeti, ali ona su i dobro poznata. Naš cilj bio je pronaći nešto za šta možda i niste čuli, a vrijedno je pažnje turista. Upravo takvo mjesto je i selo Roquefort. Zašto? Zbog sira.

Posjet Roquefortu znači izložiti se ‘napadu’ aroma koje zahtjevaju istančan ukus, istraživati vlažne pećine i kao vrhunac, probati najfinije sireve na svijetu. Pravi raj za gurmane i avanturiste. Definitivno zasluženo mjesto na našoj listi.

#6 Monschau

Da zadržimo crtu nepredvidivosti u našim prijedlozima, ukazaćemo vam na jedno njemačko mjesto koje je vrlo popularno među stranim turistima, ali opet, malo poznato.

Monschau je dvorac iz 13. vijeka. Jedinstvena arhitektura, brojni mostići iznad vode i prekrasna priroda, prekrasna su pozivnica za bilo kog turistu.

Iako je to popularno odredište, gradić je zapravo vrlo tih, a većina turista zapravo u njemu zastane u sklopu jednodnevnog izleta i nestanu do večeri. Ipak, oni koji prespavaju i ostanu ne požale.

#7 Ledeni hotel u ledenoj Švedskoj

Jednom godišnje, zimi, na nekoliko mjeseci u selu Jukkasjärvi u Švedskoj iz snijega i leda nikne zdanje kakvo jednostavno nećete naći drugdje u Evropi. Čuveni Ice Hotel (Ledeni hotel) je građevina koja je napravljena od čistog snijega i leda, a prima goste od decembra do aprila.

Uvijek su popunjeni, iako cijena boravka nije jeftina, ali ako čovjek sebi želi pružiti stvarno nevjerovatan doživljaj, poput spavanja u toplom krevetu od leda i u sobi na debelom minusu, pića iz ledenih čaša i jela iz ledenog posuđa, sjedenja za ledenim stolom i na ledenim stolicama, onda za jedan takav doživljaj u životu to neće značiti i financijski krah.

Sve u tom hotelu napravljeno je vrhunski i kao da je izašlo iz nekog SF filma. Snijeg i led za njegovu izgradnju uzima se iz obližnje rijeke Torne koja zimi smrzne, a za njegovu izgradnju, potrebno je 10.000 tona leda i 30.000 tona snijega. Impresivno, zar ne?

Preuzeto sa Dnevnik.hr.