Rim je nesumnjivo grad ogrezao u istoriju, sa jednom nogom u svojoj drevnoj prošlosti, a sa drugom u modernom vremenu. Od Koloseuma do Foruma, još uvek se može osetiti sjaj veličine Rimskog carstva. Međutim, neke novije znamenitosti privlače podjednaku pažnju u gradu koji vrvi od turista. Fontana di Trevi, koja je izgrađena 1700-ih, je možda jedna od najpoznatijih rimskih građevina. Igrađena na mjestu antičkog rimskog izvora vode, napravljena je od istog materijala kao i Koloseum, a pojavljuje se u brojnim filmovima, poput kultnog Felinijevog filma „La Dolce Vita“. Ovo građevinsko čudo je spona sa rimskom legendarnom prošlošću, a u nastavku je nekoliko neobičnih činjenica vezanih za fontanu di Trevi…

1# Nalazi se na mjestu jednog od najstarijih rimskih izvora vode

Fontana di Trevi nalazi se na mjestu gdje se ukrštaju tri puta (na italijanskom, tre vie, što je porijeklo imena fontane) i krajnja je tačka dva drevna akvadukta: Aqua Virgo i Acqua Vergine. Izgrađeni 19. godine prije nove ere, legenda kaže da su akvadukti dobili imena po predivnoj djevojci koja je vodila žedne vojnike do izvora koji je nekada postojao baš na ovom mjestu. Akvadukt je bio ključni izvor vode za užurbani centar Rima i njegova brojna javna kupatila.

2# Prvobitni arhitekta je umro prije njenog završetka

Slično kao i sa crkvom Sagrada Familia u Barseloni, arhitekta fontane di Trevi, Nikola Salvi, umro je i nije doživio da vidi kako je njegov plan urodio plodom. Tokom 1730. godine, papa Klement XII naredio je raspisivanje konkursa kako bi se pronašao arhitekta za fontanu i tom prilikom Salvi je izgubio od konkurenta Alesandra Galileija. Međutim, stanovnici Rima nisu nikako željeli da prihvate da je Firentinac pobijedio, tako da je na kraju izgradnja projekta poverena Salviju. Izgradnja je počela dvije godine kasnije, ali je Salvi preminuo 1751. godine. Nakon njegove smrti, skulptor Pjetro Braki je nadgledao radove do njihovog okončanja 1762. godine.

3# Skulptura „Asso di Coppe“ napravljena je zbog osvete

Priča se da je tokom izgradnje fontane lokalnog berberina konstantno nervirala buka i otpad. Dan za danom on je maltretirao Salvija sa svojim žalbama. U inat tome, Salvi je sagradio skulpturu „Asso di Coppe“ sa lijeve strane fontane tako da berberinu zakloni pogled na ovo remek dijelo nakon njegovog završetka.

4# Novčići bačeni u fontanu idu direktno u dobrotvorne svrhe

Gotovo svaki turista koji poseti Rim i dođe do fontane di Trevi, u skladu sa tradicijom, baci novčić u nju. Legenda kaže da ukoliko desnom rukom bacite novčić preko lijevog ramena to vam garantuje siguran povratak u Rim u budućnosti, dok vam drugi novčić garantuje da će vaš povratak imati i romantičnu stranu. Zanimljivo je da od 2006. godine, Caritas, humanitarna organizacija Katoličke crkve, približno prikupi oko 3.000 evra svakog dana i taj novac koristi za nabavku hrane i različite humanitarne programe širom svijeta.

Preuzeto sa travelmagazine.rs