Pet aviokompanija koje nisu iz Evropske Unije dobile su upozorenje da će protiv njih biti preduzete pravne mjere ukoliko ne isplate nadoknade putnicima čiji su letovi iz EU odloženi. Upozorenje od strane Uprave za civilnu avijaciju su dobile kompanije American Airlines, Etihad, Emirates, Singapore Airlines i Turkish Airlines, kojima je naloženo da se povinuju pravilima EU ili da se suoče sa novčanim kaznama.

Uprava za civilnu avijaciju je prije tri godine preduzela slične mjere protiv evropskih prevoznika Aer Lingus-a, Jet2 i Wizz Air-a. Uredba EU261 nalaže aviokompanijama obavezu nadoknade putnicima ukoliko njihov let iz neke od zemalja EU stigne na destinaciju sa preko tri sata zakašnjenja, bez obzira na to gdje je sjedište aviokompanije.

Do sada se već dešavalo da je nekoliko aviokompanija odbijalo da isplati nadoknade u ovakvim situacijama. Uprava za civilnu avijaciju je primila najviše pritužbi na kompaniju Emirates, sa sedištem u Dubaiju, koja je trenutno na sudu suočena sa zahtjevima za kompenzaciju od strane nekoliko putnika.

Svaka kompanija koja odbije da isplati putniku nadoknadu zbog zakašnjenja koje se može pripisati krivici aviokompanije može biti kažnjena neograničenim novčanim iznosom.

IZVOR: www.travelmagazine.rs