Kompanija Hoppa, koja se bavi aerodromskim transferima, ažurirala je svoj godišnji izvještaj u kome su prikazane najjeftinije i najskuplje destinacije širom svijeta, sa nekim iznenađujućim rezultatima. Istraživanje je otkrilo gdje su najskuplji, a gdje najniži troškovi smještaja, obroka, pića i taksi prevoza, kao i autobuske turističke ture i vrhunske atrakcije.

Izvještaj, zasnovan na podacima prikupljenim sa 84 svjetske destinacije, pokazao je da Cirih predstavlja najskuplju destinaciju za posjetu u totalu, sa ukupnom prosječnom cijenom od 200 eura koja obuhvata hotel, hranu, piće i taksi prevoz za jednu osobu i jedno noćenje.

Na suprotnoj strani se našla Sofija, koja je na samom dnu liste sa ukupnom prosječnom cijenom od 45 eura. London se našao na 12. mestu, sa cijenom od 144 eura, što ga čini za nijansu jeftinijom destinacijom od Dablina, ali skupljom od Dubaija.

Kada se dalje pogledaju rezultati koji se tiču cijene obroka, Meka se pokazala kao najjeftinija, a Cirih se opet našao na vrhu liste sa prosječnom cenom od 94 eura. Veliko je iznenađenje da se najjeftinija krigla piva može popiti na Ibici za svega 0,90 eura, a Las Vegas je, na primer, na 7. mestu gde je prosečna cijena 6 eura.

Kada se radi o hrani i piću za poneti, hamburger u Veneciji košta 15 eura (što je duplo više nego, recimo, u Njujorku) dok je Manila najjeftinija, gdje se hamburger može pojesti po prosečnoj cijeni od 2,3 eura. Što se ljubitelja kafe tiče, zanimljivo je znati da je ovaj napitak najskuplji u Kopenhagenu i da u prosjeku košta oko 6 eura. Drugi po redu, ali kao najjeftiniji grad za kafu, je Rim gdje se može uživati u pravoj italijanskoj kafi za samo 1,36 eura.

U najnovijem izveštaju za 2017. godinu novina su cijene koktela gdje je utvrđeno da postoji ogroman raspon cijena koje kreću od 3,5 eura koliko košta prosječan koktel na Kubi do vrtoglavih 21,3 eura u Bahreinu. Imajući na umu da je razgledanje grada autobusom veoma popularno među turistima, cijene ovih tura su, takođe, uključene u izveštaj.

Ukoliko se za ovako nešto odlučite u Kijevu, platićete 8,9 eura, ali se zato pripremite da za isto to u Dubaiju platite 64,3 eura. Posljednja novina u ovogodišnjem izveštaju su cijene najvećih svjetskih atrakcija.

Za posjetu Velikoj palati u Bangkoku potrebno je izdvojiti 13,4 eura, dok će vas poseta parku Universal Studios (što je nemoguće zaobići ukoliko se nađete na Floridi) koštati 150 eura koliko se mora izdvojiti za dnevnu kartu.

IZVOR: www.travelmagazine.rs