Čobe, Afrika

Čobe, Afrika

Čobe, Afrika

Ova afrička rijeka nastaje u Angoli, pod imenom Kvando, prolazi kroz Bocvanu i konačno postaje Čobe u Namibiji gde se ulijeva u rijeku Zambezi. To je jedna od najdivljijih i najegzotičnijih rijeka na svijetu, a pruža upečatljive primjere raznovrsnosti afričke flore i faune. Na krajnjoj sjevernoj granici Bocvane, ovaj riječni sistem formira vodeni mozaik jezera, ostrva i kanala. Ovde se nalazi i nacionalni park Čobe, čuven po svojim ogromnim krdima slonova i bizona.

Nil, Egipat

Nil, Egipat

Nil, Egipat

Život duž rijeke Nil je primamljiva mješavina drevnog i modernog, gdje se mogu vidjeti natovarena kolica sa magarcima kako tumaraju pored oronulih internet kafea. Od izvora do ušća Nil se proteže dužinom od 6.695 km ali većina krstarenja traje tri ili četiri dana, između Asuana i Luksora, sa pristajanjima kako bi se posetili hramovi Edfu, u Kom Ombu i Esni. Za neustrašive istraživače, postoje još privlačnije opcije. Postoji i mogućnost krstarenja od Luksora do Dendere i Abidosa, što može trajati i do 12 dana u zavisnosti od toga koliko je fakultativnih izleta i noćenja u lukama uključeno. Duža krstarenja uključuju i posete Sohagu, Amarni, Tuni el Gabal, a završavaju u Kairu, haotičnoj egipatskoj prijestonici.

Bramaputra, Indija

Bramaputra, Indija

Bramaputra, Indija

Bramaputra nastaje u tibetanskom glečeru Angsi, a u Indiju ulazi u saveznoj državi Arunačal Pradeš, protežući se jugo-zapadno duž doline Asam, a zatim na jug kroz Bangladeš. To je fraza koja se često koristi ali ova reka zaista zaslužuje priznanje da je potpuno jedinstvena. U pitanju je plovni put sa najbržim protokom na svijetu i ostavlja takav trag kroz Asam da se pejzaži mijenjaju svakim satom. Pješčani sprudovi se pojavljuju i nestaju, nivo vode vidno raste i opada, a maleno ostrvo Madžuli ima najveću populaciju kada su riječna ostrva u pitanju, gde je 200.000 ljudi stisnuto na nekih 500 kvadratnih kilometara prostora.

Gang, Indija

Gang, Indija

Gang, Indija

Najsvetija rijeka u Indiji, Gang nije samo duhovna vodilja već izvor života za milione ljudi. Mnoge bivše provincijske i imperijalne prestonice smeštene su na njenim obalama, dok ona protiče pored nekih od najpoznatijih znamenitosti Indije. Glavna među njima je sigurno Kalkuta, bivša imperijalna prestonica i Varasani, najsvetiji od sedam svetih gradova, imortalizovan hiljadama slika čuvenih stepenica pored rijeke, prepunih budista koji odaju počast bogu Šivi. Gang nastaje u zapadnim Himalajima i teče na jug i istok kroz sjevernu Indiju do Bangladeša, gde se ulijeva u Bengalski zaliv.

IZVOR: www.travelmagazine.rs