Mjesta na kojima se uvijek može naći sve, od igle do lokomotive, zvali ih pijacama, buvljacima ili bazarima, predstavljaju dušu svakog grada, raskrsnicu na kojoj se ukrštaju sve priče iz svih krajeva svijeta.

Veliki Bazar (Kapalıçarşı), Istanbul

Kapalıçarşı

Kapalıçarşı

Riječ “veliki” zvuči vrlo potcjenjivački u odnosu na ovaj bazar koji obuhvata četiri hiljade radnji, šezdeset pet ulica i šest vijekova postojanja. Godišnje ovo mjesto posjeti petnaest miliona ljudi, čime je Grand Bazare svrstan na vrh liste najposjećenijih turističkih atrakcija u Evropi.

Iako su neke tradicionalne zanatlije zbog visoke cijene zakupa tezgi napustile ovu pijacu, potraga za blagom u ovom lavirintu još uvijek je uzbudljiva kao nekad. U glavnoj ulici pronađite tradicionalne, nadaleko čuvene čajeve, keramiku i ćilime, a potom zađite i u malo skrivenije uličice u kojima se možete cjenkati i po povoljnoj cijeni dobiti zlatni nakit, fine tkanine ili kožu.

Pijaca Izmajlovski (Измайловский рынок), Moskva

Измайловский рынок

Измайловский рынок

Ulazak na ovaj buvljak na čudan način podsjeća na ulazak u Diznijev zabavni park “It’s a Small World After All”, samo u malo oronulijem i sivljem izdanju. Pijaca je izgrađena kao tematski park koji će veličati tradicionalne oblike ruske arhitekture. Iako za trenutak može djelovati kao velika klopka za turiste, pijacu posjećuju i mnogi Moskovljani kako bi nabavili sve – od sovjetskih kičastiih ukrasa preko vrhunskog tekstila, krznenih šubara i unikatnih foto-aparata do nezaobilaznih drvenih babuški.

Bruklinški buvljak (Brooklyn Flea), Njujork

Brooklyn Flea

Brooklyn Flea

Kada je otvoren 2008. godine, ovaj buvljak pokušao je da zarobi duh tradicionalnih bazara. Riječ je o pijaci na kojoj se rame uz rame nalaze juveliri, dizajneri namještaja, mladi umjetnici ali i piljari, prodavci voća i povrća uzgajanog u svojim organskim baštama. Tokom pet godina rada ovaj buvljak postao je odskočna daska za mnoge koji su baš ovdje počeli da prodaju svoje kreativne izume i ideje. Dakle, ukoliko želite da prvi saznate šta će biti “sljedeća velika stvar”, poranite subotom i nedjeljom i obiđite ovaj živopisni dio Bruklina.

Jaffa buvljak (Shuk Ha Pishpishim), Tel Aviv

Shuk Ha Pishpishim

Kada je zaživjela u devetnaestom vijeku, arapska četvrt Jaffa postala je veoma brzo jedan od najznačajnijih dijelova Tel Aviva. U središtu ovog kraja nalazi se pomenuti buvljak, koji postoji još od doba Osmanlija. Šetajući uskim ulicama možete naići na neobične, ručno rađene ogrlice, majice sa tradicionalnim dezenima kao i stare instrumente i razne unikate.

Pijaca Panjđajuan (Panjiayuan Jiuhuo Shichang), Peking

Panjiayuan Jiuhuo Shichang

Panjiayuan Jiuhuo Shichang

Ako vam stanovnici Pekinga kažu da idete na pijacu “Hong Qiao” jer tamo možete naći jeftine bisere i napuniti torbe za male pare, ne vjerujte im u potpunosti. Ono što želite od kineskih buvljaka naći ćete ranom zorom na buvljaku Panjđajuan, poznatom i pod nazivom “Prljavi buvljak”. Svakog vikenda brojni prodavci sjate se na ovu pijacu ne bi li prodali svoj stilski namještaj, neobične stočiće za čaj, brojne suvenire iz Mandžurske dinastije i mnogo više. Cjenkanje se podrazumijeva.

IZVOR: B92