Treba vam dobar plan i metro karta. Ustanite što ranije, jer tada nema turista.

PARIZ je ogroman, prepun turista i gotovo ga je nemoguće upoznati za jedan dan. Međutim, dobra organizacija i realan plan mogu da učine da se za 24 časa vidi sve što većina turista vidi za tri dana. Glavna preporuka je – koristite metro, jer su razdaljine ogromne.

7.00

Dan je najmudrije početi što ranije jer je to jedino doba dana kada nema turista. Tada se na Jelisejskim poljima u bistrou pije espreso i doručkuje kroasan.

9.00

U Luvr treba ući ujutro, čim se otvori. Postoji brza tura od 45 minuta (uz audio-vodič) i to je realno vreme za koje čovjek može da se prošeta i zapamti sve što je vidio. Luvr je ogroman i za njega ni dva dana nisu dovoljna.

11.00

Ljubitelji moderne umjetnosti mogu da odu u Centar „Pompidu“, koji je zgrozio Parižane kada je otvoren. Na krovu se nalazi kafić sa lijepim pogledom, a trg ispred galerije je vječito prepun ljudi i zabavljača. Tu se nalazi i Srpski kulturni centar.

12.00

Bistro „La kupol“ na Monparnasu je skup, ali u Parizu je inače sve skupo. Tu su ručavali Salvador Dali, Skot Ficdžerald, Ernest Hemingvej, Žozefina Bejker i mnogi drugi.

13.00

Fotografija ispod Ajfelove kule je obavezna, kao i pogled s vrha. Čeka se red, ali ukoliko je sunčan dan – vredi. Kod Ajfelove kule staje „batobus“ koji vozi po Seni.

15.00

I Groblje „Per Lašez“ je atrakcija. Ovde su sahranjeni Balzak, Molijer, Šopen, Džim Morison i mnogi drugi. Međutim, ko voli lijepu panoramu, treba da ode do Crkve Svetog srca (Sakr ker) i uživa u pogledu.

17.00

Popodne se može provesti u obilasku katedrale Notr Dam i šetnji po Latinskom kvartu, gdje radi bezbroj kafića i bistroa u kojima se okupljaju studenti.

19.00

Poslije večere ponovo treba iskoristi vrijeme za šetnju Parizom i otići do trga Vendom i u tišini posmatrati nedostižne „Kartijeove“ dragulje.

IZVOR: Novosti