Jet-lag nam poremeti unutrašnji sat i obično traje od jednog do dva dana

Bilo da stalno putujete ili ste u avionu tek povremeno, vjerovatno ste iskusili jet-lag. Ovo prolazno, ali neugodno stanje javlja se kao odgovor narušavanja našeg unutrašnjeg sata jer nije sinhronizovan  sa stvarnim vremenom oko nas. Rezultat je umor, nesanica, glavobolja i drugi poremećaji.

Kako bi se što lakše prilagodili drugoj vremenskoj zoni i da simptomi ne traju danima, isprobajte ovih 5 trikova:

1# Spavajte tokom leta

Spavajte koliko god možete, prije leta, tokom i nakon leta. Prije spavanja dobro je lice nahraniti bogatim maskama kako bi se probudili svježi i odmorni.

2# Koristite bademovo ulje

Vazduh u avionu može djelovati vrlo isušujuće na kožu, a bademovo ulje je prvak u rješavanju tog problema. Hidratizuje, omekšava i hrani kožu.

3# Pijte čaj

Ako vaše putovanje traje manje od 48 sati, ne trošite vrijeme na prilagođavanje nego pijte čaj. Kafa je isto dobra, ali podstiče dehidraciju. Čaj puno više hidratizuje tijelo i odličan je za kožu. Neki čajevi takođe sadrže kofein pa će vas držati budnima.

4# Jedite laganu hranu

Odlučite se za salate i voće umjesto avionske hrane, ali ne pretjerujte da vam se probava dodatno ne bi poremetila.

5# Izađite vani

Izlaganje suncu može pomoći tijelu da registruje novu vremenu zonu. Ako putujete na Istok, izložite se svjetlu što ranije i što češće, a kad putujete na Zapad, činite to u sumrak ili naveče.

Preuzeto sa net.hr