Turska Republika Severni Kipar zauzima 37% ukupne površine sjevernog i istočnog dijela ostrva. Glavni grad, službeno je Severna Nikozija, dok je drugi centar po veličini i značaju Kirenija.

Klima je mediteranska, sa 340 sunčanih dana, prosječnom ljetnjom temperaturom vazduha oko 37℃ i mora 27℃, tako da sezona traje od aprila do novembra a Kipar važi za najtoplije ostrvo Mediterana.

Brojna su arheološka nalazišta iz burne, bogate istorije Kipra duge 9000 god. i još uvijek su prisutni tragovi rimske, vizantijske i venecijanske civilizacije. U XIX vijeku Kipar je postao britanska kolonija što je razlog da Kiprani danas odlično govore engleski jezik i voze lijevom stranom kolovoza. Kipar je postao nezavisna republika 1960. god. na čelu sa predsjednikom arhiepiskopom Makariosom III. Ostrvo Kipar je od 1974.god. podijeljeno na grčki i turski dio tj. na Republiku Kipar na jugu i Tursku Republiku Severni Kipar.

Sjeverni deo Kipra diči se brojim arheološkim nalazištima iz antičkog perioda, katedralama, manastirima, pješčanim uvalama u kojima su izgrađeni luksuzni i veoma sadržajni hotelski resorti. Prijatna klima, izuzetno toplo tirkizno more, prirodne ljepote, bogata gastronomska ponuda upotpunjuju destinaciju kao idealnu za odmor. Glavni turistički centri, poznati istinskim ljubiteljima turizma su Kyrenija i Famagusta.

Kirenija, nekadašnje ribarsko selo okruženo planinama, proslavilo se Sredozemljem po bogatstvu biljnih i životinjskih vrsta, prije svega velikom broju ptica i cvjetanju orhideja. Žitelji ovog grada ponosni su na Kirenjsku tvrđavu i muzej u kojem se nalazi prastari brod izvađen iz morskih dubina. Na samo nekoliko minuta vožnje od Kirenije nalazi se i zamak Svetog Hilariona izgrađen za vrijeme krstaških ratova. Danas je Kirenija centar turizma s bogatom hotelskom ponudom na pješčanim plažama bistrog mora, starim gradom koji je okrenut ka marini, s mnoštvom suvenirnica, ribarskih brodova, malih restorana i taverni s tradicionalnom turskom kuhinjom u kojima se tokom večeri pjevaju turske i grčke pjesme uz zvuke šargije i mandoline.

Famagusta, četvrti po veličini i značaju grad na Kipru, luksuzna i mirna regija, sa vjerovatno najljepšim plažama na cijelom ostrvu i hotelima turskog standarda.

Grad Famagusta je sagrađen na temeljima starog grada Salamisa i predstavlja autentičnu cjelinu sa čuvenim „gradom duhova“. Ima veoma zanimljivu istoriju i krase ga zidovi sa Otelovim tornjem i Gotska katedrala Svetog Nikole iz XIII veka. Uske ulice popločane kaldrmom vode ka tornju. Duž njih su radnje u kojima se prodaje tekstil, zlato, koža i različiti grnčarski proizvodi, a uz mora su restorani sa poznatim specijalitetima grčko-turske kuhinje.

Sjeverni Kipar, sa svojim mnogobrojnim hotelima, predstavlja idealnu opciju za odmor putnika svih uzrasta, porodica s djecom, naših starijih sugrađana, ali i mladih, željnih zabave i provoda …

Preuzeto sa Odeon World Travel